92 apartments & childcare center

Paris 12th arrdt

Rue de Gravelle

Date
2010
Phase
Competition - project not shortlisted
programme

92 apartments, a 60 crib childcare centre, obtaining the BBC label (Low Energy Consumption Building)

Maîtrise d'ouvrage
Paris Habitat - OPH
Maîtrise d'oeuvre

bachnguyenarchitecture
Audren&Schlumberger
architectes associés

Budget
19 M€
SURFACE
7 900 m²


Our project aims at increasing the density of housing on Rue de Gravelle by adding an urban component. It is aligned on the existing buildings and folds back onto the plot’s core.
The structure, partially built up against the existing party walls, constitutes the layout of a ‘mineral’ courtyard, open onto the garden, in the north.
This allotment enables to lighten the design of the housing units at the heart of the block.
A range of detached houses on 3 levels whose access is provided by external staircases, allows to define our main objective : openness. The private gardens, to the south, are planted with trees in a broad strip of earth which runs the length of the party wall.
The building standing on Rue de Gravelle sits on a mineral base which incorporates all the accesses to the various units. The upper-level, at garden level, comprises the substantially glazed facades of the childcare centre.
This 4 storey wing slightly projects onto the street and discloses loggias and openings behind its mineral framework.

The whole project meets the following EETC certifications :

  • eco-label ‘Qualitel BBC Effinergie’
  • the H&E label (Habitat & Environment) – Profil A
  • High Environmental Quality approach for the childcare centre
Rue de Gravelle Rue de Gravelle Rue de Gravelle Rue de Gravelle