Ibis Budget Hotel Quai voltaire

Bezons


Date
Delivered in July 2015
programme

A 104 room hotel + restaurant

Maîtrise d'ouvrage
SPRS
Maîtrise d'oeuvre

bachnguyenarchitecture
BET GEC Ingénierie
Acousticien LASA

Budget
4.5 M €
SURFACE
2 405 m²


The building is located on a triangular plot. A warehouse extends nearby, on the north-eastern end of the plot.
The main architectural work resides here in using the plot’s geometry. The building thus offers a ship-like « bow » at the angle of Rue Michel Carré and Quai Voltaire, which confers to it a strong dynamic and a high visibility. The concrete portico serves as a support for signage and provides a kinetic reading of the hotel.
The facade being a little set back, a terrace was designed in order to access the building from rue Michel Carré’s forecourt. This terrace leads both to the hotel lobby and business premisses to be converted.
The entrance hall houses a reception desk, a breakfast room, person with reduced mobility toilets, a staff room comprising a locker room, a break room, an office, a storage room, restrooms.
From the lobby, two elevators and flights of stairs serve the whole of the hotel. Bedrooms are allocated from the 2nd to the 5th floor.
An aedicule on top of the terraced roof is meant to serve as a control room where all the technical equipment is stored. This modern shack is almost invisible from the surrounding public space. However, it is fully clad with laquered metal louvres on all four sides. The hotel roof is accessible for maintenance.

Hôtel Ibis Budget Quai voltaire Hôtel Ibis Budget Quai voltaire Hôtel Ibis Budget Quai voltaire Hôtel Ibis Budget Quai voltaire Hôtel Ibis Budget Quai voltaire Hôtel Ibis Budget Quai voltaire